Upečte si vlastní chléb
Upečte si vlastní chléb:
Suroviny
300 g žitné mouky
500 g pšeničné mouky
400 ml vody pokojové teploty
¾ droždí
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce cukru
2 polévkové lžíce oleje (může být i olivový)
Koření – kmín, majoránka, bazalka
Přísada dle vlastního uvážení – cibule, slunečnicová či dýňová semínka, oříšky…
Nádoba na pečení (obdélníkový tvar, k dostání v cenách od 60 Kč)
Postup
Smícháme žitnou mouku s vodou, přidáme droždí a důkladně promícháme tak, aby se droždí zcela smíchalo se zbytkem směsi. Do vzniklého těsta přidáme sůl, cukr, olej, koření a vybranou přísadu. Nakonec přimícháme pšeničnou mouku, takže vznikne hrudkovité těsto. Na pracovní plochu rozsypeme mouku a těsto na ní hněteme do finální podoby. Připravené bude v momentě, kdy přestane „lepit“. Těsto v této podobě vložíme do nádoby na pečení vymazanou kapkou oleje a necháme kynout 1-2 hodiny. Poté pečeme v troubě cca 60 minut při teplotě 150°C. Doba pečení se výrazně mění v závislosti na přidaných ingrediencích. Dobrou chuť!
Převzato z: Časopis Ze-Mě