fispa

Můj web o všem, co mě zajímá a baví…

Hey there! Thanks for dropping by Theme Preview! Take a look around
and grab the RSS feed to stay updated. See you around!

Havlův burgunský guláš

Suroviny:

1 kg hovězí kližka

250 g uzený bůček

1 klobása (třeba ostravská)

1 kg cibule 

červené víno

1 balení šlehačka

1 ks chlebová kůrka

1 ks brambory menší

1 lžička hladká mouka

mrkev (větší )

celer (trochu )

petržel (trochu)

paprika – sladká

pálivá paprika

pepř drcený

jalovec o majoránka

citronová kůra nastrouhaná

1 lžička kečup – jemný 

1 lžíce rybízový kompot

slunečnicový olej

sůl

Postup přípravy receptu:

1 Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky.

Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa.

Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa.

10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.

2 Mezitím si připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu.

Po změknutí přidáme hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a dost nastrouhané citronové kůry.

Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme.

Necháme vychladnout do druhého dne.

Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.

3 Vypadá to jako guláš pejska a kočičky.

Výsledek, náležitě rozležený, je ovšem famózní.

Jako příloha stačí dobrý chléb a samozřejmě sklenka vína, nejlépe červeného.

Tento guláš prý vařil Václav Havel ještě jako prezident svým hostům při oslavě kulatých narozenin.

https://www.recepty.cz/recept/havluv-burgundsky-gulas-9912

Comments are closed.