fispa

Můj web o všem, co mě zajímá a baví…

Hey there! Thanks for dropping by Theme Preview! Take a look around
and grab the RSS feed to stay updated. See you around!

Elixír dlouhověkosti: Léčí játra, ledviny i žaludek…

Elixír dlouhověkosti: Léčí játra, ledviny i žaludek. Uděláte si ho takto…

 

Dnes Vám představíme výborný recept na domácí pampeliškový sirup, který se již odedávna používal k léčbě a prevenci různých nemocí.

Dokonce se říkalo, že ve žlutých květech je ukryta síla samotného slunce. Kdo pije pampeliškový sirup, ten se bude těšit zdraví a zůstane dlouho při síle.

Speciálně se účinky pampelišky vyzdvihují v oblasti péče a zdraví jater. Tyto žluté květy mohou být pro Vaše zdraví ohromně nápomocné.

 

Zdravotní účinky pampeliškového sirupu:

  • prevence a léčba onemocnění průdušek, úleva při kašli
  • pomáhá při zánětech jater a napomáhá k její regeneraci
  • pomáhá udržet zdravý žaludek, čistí krev a střeva
  • rozpouští žlučové a ledvinové kameny a zlepšuje činnost sleziny
  • pomáhá při dně a revmatismu
  • odstraňuje pocit únavy
  • zmírňuje otok
  • pomáhá při jarních alergiích
  • pomáhá činnosti žláz
  • snižuje krevní tlak
  • ředí příliš hustou krev
  • dodává tělu energii

Jak si udělat domácí sirup z pampelišky:

Co budeme potřebovat:

  • 230 ks. pampeliškových květů
  • 1,5 l vody
  • 2 citrony
  • 1 kg třtinového cukru

postup:

Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květiny necháme vysušit na sluníčku a zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.

Potom přecedíme přes plátno, zlehka protlačíme, přidáme citrony, dobře umyté a nakrájené na plátky, cukr a za občasného míchání vaříme.

 

Vaříme, než nám sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu. Používáme na slazení čajů a limonád.

Případně i jako sladidlo do dezertů.

Pampeliškový sirup se dá připravit i bez vaření – tento je ještě léčivější

co budeme potřebovat:

 
  • Plnou litrovou nádobu pampeliškových květů
  • 500 g hnědého cukru
  • 200 ml vody

postup:

Hlavičky necháme usušit na slunci – aby nám vylezli broučci. Potom kvítky vložíme do velké uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a nádobu uzavřeme víčkem nebo alespoň potravinářskou fólií.

Nádobu necháme stát na okenním parapetu dva dny. Občas s nádobou zatřeseme a promícháme její obsah.

Je vhodné, aby na nádobu svítilo slunce, cukr se rychleji rozpustí. Po dvou dnech přilijeme do nádoby vodu a necháme ji na parapetu další den.

Hotový sirup scedíme přes plátno a dobře z něj vymačkáme všechnu šťávu z květů – ta je nejvzácnější.

Sirup, který takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho se nemusíte ani v nejmenším obávat.

Pampeliškový sirup skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce. Takto připravený sirup používáme na slazení a po lžičkách užíváme při zánětech průdušek a chorobách.

 

Převzato z: Radynadzlato.cz

Comments are closed.