fispa

Můj web o všem, co mě zajímá a baví…

Hey there! Thanks for dropping by Theme Preview! Take a look around
and grab the RSS feed to stay updated. See you around!

Co se dá v přírodě použít k nouzové obživě

Co se dá v přírodě použít k nouzové obživě

 

Sladidlo z jalovce

– jalovčinky do teplé vody a 1/4 hodiny míchat (tím se jalovčinky rozmělní, semínka se nesmí rozmačkat – jsou hořká)

– vymačkáním získáme šťávu s asi 20% cukru, odpaří-li se šťáva, % cukru vzroste až na 60%

Jalovičky se nejedí samotné, ale jako přísada k ochucení masa, kyselého zelí a likérů. V Holandsku vznikl lihový nápoj z jalovce – gin. Název pochází z holandského slova genever, což je zkomolené latinské juniperus. Sušené jalovičky se užívaly jako náhražka pepře z pražených plodů se dělala káva. Ve Francii se vyrábí tzv. Genevrette, pivo z ječmene a jalovcových bobulí.

Dřevo i plody jalovce se dříve používaly v lékařství, k uzení masa a k výrobě olivově zeleného barviva. K podobným účelům sloužil i jalovec virginský, jehož větvičky se v Indii pálí jako kadidlo.

Jalovec obecný

 

Sladidlo z mladého rákosu (skřípince)

– roste na březích rybníků spolu s rákosem

– mladé oddenky se osuší a rozdrtí na sladkou moučku

Skřípinec jezerní

 

 

Jak nahradit sůl?

popelem z kořene hlohu

Hloh

 

 

Jak si udělat jídlo z rákosu?

– rákos nařezat na kousky a uvařit ve slané vodě (jako normální zeleninu)
– přidat slaninu, máslo, strouhaný sýr

Rákos obecný

 

Čím nahradit kávu?

– kořínky pampelišek se upraží na suché pánvi, pak se rozdrtí a uvaří ve vodě

– pražené žaludy

 

Byliny a jejich použití při přípravě jídla:

Šmel okoličnatý:

– dá se smažit na slanině, usušené oddenky se drtí na mouku, ze které např. Jakuti nebo Kalmici dělají chléb

– v suchých oddencích je 60% škrobu, 14% bílkovin a 4% tuku

Šmel okoličnatý

 

Žaludy:

několik dní se máčí ve vodě (voda se musí vyměňovat), pak zmizí tříslovinná chuť, potom se drtí na mouku, ze které se dělá žaludová kaše, žaludový chléb, a pražené nahradí kávu (viz výše)

Výživnost žaludů se vyrovná ječmeni…

 

                                 ječmen                                  žaludy

bílkoviny                       65 g                                      45 g
uhlovodany                 625 g                                    610 g
tuky                               18 g                                      40 g
buničina                        12 g                                      50 g

 

Lískové oříšky:

Oříšky se pokrájí, na noc se namočí a pak se melou nebo roztírají jako náhražka mléka

Z oříšků se dá lisovat olej

– Když se jádro oříšku napíchne na větvičku a zapálí, slouží jako svíčka

Uhlem z lískového dřeva se dá psát

Z kůry lísky lze získat žluté barvivo

– Ze silnější větve se dá udělat dýmka

Lískové oříšky

 

Lopuch:

Kořen velikosti velké mrkve místo brambor do polévky nebo pečené jako řízky

Kořen má 45% inulínu, který lze přeměnit na cukr, 12% bílkovin, 4% tuku

Dají se z něj uvařit povidla (sladká), když přidáme šťovík, budou pikantní

Lopuch větší

 

Mochna husí:

ve 100 g listů má až 260 mg vitamínu C

salát dobrý proti chřipce

hlízovité kořeny se vaří a jedí s máslem (Tibeťané a Angličané), chutí připomíná pastiňák

Mochna husí

 

Kuklík obecný:

náhrada hřebíčku (jako přísada)

 

Vratič:

nahrazuje skořici a zázvor

Vratič obecný

 

Mydlice lékařská:

je jedovatá (nečichat a nejíst!), ale nahrazuje mýdlo

Mydlice lékařská

 

Jitrocel kopinatý:

přikládá se na popáleniny a štípance od hmyzu

odvar je dobrý na žaludeční slabost a na chodidla před dlouhým pochodem

listy se smaží v těstíčku a cukrují

Jitrocel kopinatý

 

Borové jehličí:

vitamínová bomba:

mladé chvojí, 50 g jehličí / 1 osobu rozetřít v ešusu a zalít vodou, nechat stát 2 hodiny ve tmě, procedit a na ex vypít

 

 

Ještě jednou, co je v přírodě použitelné jako potrava:

 

Jedlé rostliny v přírodě

převzato z:
ZDE

 

 oddělovač

 

Leave a Reply