Čaje
Příprava čaje z listů borůvčí, maliní, jahod a brusinek:
– listy se rozsypou ve stínu a nechají se den povadnout
– pak se svinují v dlaních až se objeví šťáva
– stočené listy se dají na suché místo v max. 5 cm vrstvě a přikryjou se vlhkým hadrem
– pak se nechají asi 6 hodin při 26 st. C (fermentace)
– druhé sušení pouze 40 min. při 100 st. C (např. v kotlíku zahrabaném do horkého popela
Čaje podle účinku:
– brusinkový: revmatismus
– borůvkový: žaludek, trávení
– jahodníkový: ledviny, žlučník
– maliníkový: dtto, ale jemnější
další např.:
– mladé lístky vrby
– vřesový (z drobných fialových lístků)
Čaj z jahodníkových listů má v létě méně cukru a více tříslovin než na podzim.
– letní čaj je zdravější
– podzimní čaj je chutnější