fispa

Můj web o všem, co mě zajímá a baví…

Hey there! Thanks for dropping by Theme Preview! Take a look around
and grab the RSS feed to stay updated. See you around!

Kokteily

Kokteily

Bloody Mary – Krvavá Mery

Bloody Mary, nebo-li Krvavá Mery, anebo – ještě víc česky – Krvavá Marie, je můj nejoblíbenější koktejl. Receptů na jeho výrobu je poměrně dost, a ještě víc je různých způsobů jeho podávání.
Ingredience, z nichž se kokteil míchá, se ale více méně shodují. Je to tedy vodka, tomatová šťáva, worcesterová omáčka, citronová šťáva, tabasco, sůl a pepř.
Kdysi jsem našel recept, kde byl poměr ingrediencí asi tento:

0,4 cl vodky
0,6 cl tomatové šťávy
polévková lžíce citronové šťávy (množství odpovídá šťávě z asi půlky citronu)
kávová lžička worcesterové omáčky
cca 8 kapek tabasca
sůl a pepř dle chuti

No, nic proti, ale já si přidávám vodku (dávám si celýho „panáka“) a tabasco (asi 20 kapek). Pak to nemá chybu. Výborné je taky dozdobení (a dochucení) výhonkem čerstvé máty.
V některé restauraci – pokud tedy ještě vůbec v některé Bloody Mary míchají – vám do ní klepnou ještě žloutek z vajíčka, ale přiznám se, že tohle už nemusim, někde vám jí dozdobí čerstvým celerem, no, to už je na gustu každého z nás…

 

Křivoklátská bomba:

Když jsme jednou byli v zimě na knížecím adventu na hradě Křivoklátě, dali jsme si v jedné hradní čajovně „panáka“ se jménem Křivoklátská bomba. Byl to podle našeho odhadu ohřátý vaječný koňak (tedy vaječňák), nahoře se šlehačkou, a posypaný asi kakaem, nebo skořicí. Bylo výborné, ale fakt dost sladké. Ale to k vánocům tak nějak patří…

Ještě pro inspiraci, moje kolegyně z práce si dává na horách na lyžích něco podobného, taky je základ ohřátý vaječňák, ale nahoru se ještě doleje maličko kávy, myslím že studené, a tomu pak říkají „Kalimero„, podle toho kuřete se skořápkou na hlavě, jak mělo pořád ty problémy se spravedlností…

Takže: Na zdraví!!!

fispa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

oddělovač

 

 
 
 

Leave a Reply