Zavařování okurek po „Znojemsku“
Zavařování okurek po „Znojemsku“

Recept je „optimalizován“ na 10 sklenic (á 1l), klasika, jako se v nich prodává třeba zelí a tak…
Ingredience, nebo-li co potřebujeme:
Nálev:
2l vody
8dkg soli
15dkg cukru krystalu
25 tablet cukerinu (umělé sladidlo např. do kafe)
60dkg. octa
Nálev se pak uvaří. Vaří se tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí cukr. Nálev, když se pak okurky zalévají, musí být vařící…
Do každé sklenice nejdříve vložíme:
květ kopru (část)
cibuli (ukrojený stroužek, nebo tu úplně malinkatou celou)
2 kolečka očištěné mrkve
1 kolečko křenu
1/2 lžičky hořčičného semínka
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
1 ks hřebíčku
1 ks bobkového listu
My do některých sklenic přidáváme ještě po jedné feferonce (samozřejmě ne zavařenou, ale čerstvou nebo sušenou…), pak jsou okurky pěkně „pikantní“
Potom se do sklenic „nacpou“ okurky, i třeba trochu silou, musí být pořádně „nahuštěné“. Navrch se sklenice s okurkami zalijou tím připraveným vařícím nálevem, zavřou se zavařovacími víčky a takto naplněné a uzavřené se pak sklenice ještě 5 minut sterilizují (prostě vaří ve vodě… ). Když se po pěti minutách z vody vyndají, položí se na hadr víčkem dolu, přikryjí se jiným hadrem a nechají se tak vychladnout až do druhého dne do rána.